Onderzoek laat zien dat veel tuinliefhebbers zoeken naar manieren om water te besparen.
Dinsdag 9 juli 2024 – Een tuin is voor velen een groene oase van rust en ontspanning, maar door de toenemende klimaatverandering wordt het onderhouden ervan steeds lastiger. Onderzoek van GARDENA wijst uit dat ruim 1 op de 2 mensen extreme droogte als een grote uitdaging ervaart. Daarnaast verwacht ruim 66% dat stormen en plotselinge zware regenval in de toekomst voor nog meer problemen zullen zorgen. Dit roept de vraag op: Wat kun jij doen om je tuin te wapenen tegen extreme omstandigheden als water schaars is en misschien zelfs duurder wordt deze zomer?
Efficiënt watergebruik is de sleutel
Waar we vroeger zonder nadenken met de emmer en tuinslang in de weer waren, begrijpen steeds meer mensen het belang van efficiënt watergebruik. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de ondervraagden het essentieel vindt om slim water te geven. Regenwater verzamelen is de meest voor de hand liggende oplossing, en 21% houdt ook rekening met het tijdstip waarop ze water geven. Meer dan een kwart van de tuinliefhebbers kiest zelfs voor planten die minder water nodig hebben, zoals vetplanten en grassen.
De verleiding van een tegeltuin
Helaas geeft nog steeds bijna de helft van de respondenten toe enige voorkeur te hebben voor een tuin vol tegels. Hoewel onderhoudsvriendelijk, zijn tegels slecht bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze worden zeer warm en regenwater kan moeilijk wegvloeien, wat overstromingen kan veroorzaken. Tuinexpert Boer Tom, zegt daarover: “Door minder tegels te gebruiken en meer groen aan te planten, maak je je tuin niet alleen koeler, maar ook levendiger en beter bestand tegen wateroverlast.”
Drie tips voor slim water geven
Het is duidelijk dat het bevorderen van waterbesparende maatregelen cruciaal is; 62% van de respondenten vindt dat dergelijke opties meer gepromoot moeten worden. GARDENA geeft alvast drie praktische tips om deze zomer slim water te geven en je tuin gezond te houden:
- Geef minder vaak, maar grondig water. Dit doe je bij voorkeur ’s avonds of vroeg in de ochtend, zodat het water de kans krijgt om in de grond te trekken zonder snel te verdampen. Zorg bij planten die niet in de volle grond staan altijd voor dat er een schaaltje onder de pot staat om waterverlies te voorkomen.
- Sproei gericht rond de planten. Richt de sproeier op de wortelzone van je planten, zodat de wortels effectief water opnemen. Zorg ervoor dat de bladeren droog blijven om ziektes en zonnebrand te voorkomen.
- Gebruik een micro-drip of automatisch irrigatiesysteem. Hiermee geef je altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid water. Er is een Micro-Drip-System voor elke wens en eis, zelfs voor je balkon, waarmee je tot 70% water bespaart. Dit is ook handig als je op vakantie gaat.