Blue Speeds: Lagere vaarsnelheden levert jaarlijks 4,5 miljard euro aan sociaal-economische voordelen op

Den Haag – 25 oktober 2022 – Een kleine verlaging van de vaarsnelheid in de commerciële scheepsvaart kan naar schatting een winst van 3,4 tot 4,5 miljard euro aan sociaal-economische voordelen opleveren. Dat is de conclusie van een economische analyse die het onafhankelijke adviesbureau CE Delft voor IFAW (International Fund for Animal Welfare) heeft uitgevoerd. Vandaag is dit voorgelegd aan het Europees Parlement.

Het onderzoek geeft ook aan dat een verlaging van de vaarsnelheid van alle vrachtschepen in Europese wateren zal zorgen voor minder onderwaterlawaai, aanvaringen met walvissen en uitstoot van broeikasgassen.

”De afgelopen decennia is zowel het onderwaterlawaai als de uitstoot van broeikasgassen door scheepvaart langzaam gestegen tot een onhoudbaar niveau. Onderwaterlawaai is erg gevaarlijk voor zeedieren. Vooral voor zeezoogdieren, maar het vormt ook een risico voor vissen, schaaldieren en ongewervelde dieren. Walvissen worden daarnaast getroffen door (vaak) fatale aanvaringen met snelle schepen”, legt Sharon Livermore, Director of Marine Conservation bij IFAW, uit.

”We kunnen deze bedreigingen verminderen door langzamere vaarsnelheden. We noemen ze Blue Speeds”. Dit nieuwe onderzoek toont ook aan dat een kleine verlaging van de vaarsnelheid een groot economisch voordeel heeft. Dat is goed voor de scheepvaart, goed voor de mensen die een schonere lucht krijgen, en goed voor de zeedieren die een gezondere oceaan krijgen. En dat allemaal voor een relatief kleine aanpassing.”

De economische analyse toonde ook aan dat de EU een maximum vaarsnelheid kan instellen van 75% van de ontwerpsnelheid van schepen. Daarmee kan onderscheid worden gemaakt per scheepstype. Verschillende schepen hebben verschillende gemiddelde snelheden en zijn ontworpen voor een specifiek snelheidsbereik. 40% van alle scheepstypes houdt deze Blue Speeds – maximaal 75% van de ontwerpsnelheid – al aan in Europese wateren. Over de gehele vloot zal de gemiddelde vaarsnelheid slechts 5% lager worden.

”Het is maar een kleine aanpassing voor de scheepvaart. Maar het levert de natuur een significant voordeel op. Dus vragen we EU-instellingen om Blue Speeds voor commerciële scheepvaart in hun beleid op te nemen als een maatregel voor de hele EU, waarbij schepen alleen toegang krijgen tot Europese havens als ze lagere vaarsnelheden aanhouden. Steun ons en teken de petitie op www.bluespeeds.org”, voegt Livermore toe.

“Bescherming van de oceanen en walvissen is cruciaal voor onszelf”, vult Sabine Zwiers, Senior Campaigner bij IFAW Nederland, aan. “Fytoplankton in zee haalt zeker 40% van alle CO2 uit de lucht en zet dat weer om in meer dan 50% van alle zuurstof op aarde. Walvissen bemesten plankton met hun poep die ze verspreiden door hun diepe duiken en de verre afstanden die ze zwemmen. Onderzoeken in bijvoorbeeld de Noordzee laten zien dat lawaai van schepen de zee domineert en dag en nacht doorgaat. Hierdoor zijn andere geluiden niet meer te horen. Walvissen zijn in de donkere wateren juist afhankelijk van geluiden om bijvoorbeeld elkaar en voedsel te vinden. Het geluid van schepen moet echt zachter worden gezet om walvissen een kans te geven en hun rol als tuinier van de zee te kunnen spelen.”

Europees Parlementsleden César Luena (S&D) en Jutta Paulus (Greens) organiseren vandaag (25 oktober) een evenement voor het Europees Parlement, waarbij CE Delft de resultaten van de economische analyse zal presenteren en IFAW zal vertellen over de Blue Speeds-campagne.

”Het reguleren van vaarsnelheden is een haalbare manier om in één keer meerdere dreigingen voor de oceaan en zeedieren aan te pakken. Met dit initiatief dragen we bij aan het voornemen van de EU om te zorgen voor een goede milieutoestand in de Europese wateren”, zegt Europarlementariër César Luena, Vicevoorzitter van de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.

”Scheepvaart is cruciaal voor goederentransport over de hele wereld. Maar het heeft ook een grote invloed op de oceanen. Zolang er geen mondiaal beleid is, moet de EU het goede voorbeeld geven van duurzame scheepsvaart”, zegt Europarlementariër Jutta Paulus, lid van de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.

Steun IFAW en teken de petitie hier.

Lees het rapport hier.

Recente berichten

‘Rock Women’s Health’ maand maart

Amsterdam, 8 maart 2023 – Hard Rock International (HRI) heeft Internationale Vrouwendag en -maand aangegrepen om de hele maand maart in het teken te stellen van “Rock Woman’s Health”. Hard Rock...

Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Online Marketing en Social Media?
Schrijf je dan hiernaast in voor onze nieuwsbrief!